Wysłany: 27-05-09, 20:34 10 Najlepszych piosenek WSZECHCZASÓW
No i o to tutaj biega... dajecie tutaj 10 piosenek które Waszym zdaniem są ponadczasowe, najlepsze i wybitne. Nie ma punktacji, ani ankiety, bo może mieć inny gust. I żeby nie było nieścisłości: nie obwiniajcie mnie, że czegoś nie zamieściłem, bo to jest 10 najlepszych piosenek wszechczasów, a nie WSZYSTKIE najlepsze piosenki wszechczasów. Jest jeszcze miejsce 11, 12, 100
Moim zdaniem ta pieśń to istne arcymistrzostwo power metalu, i ogólnie całego gatunku metalu... idealny wokal, niesamowita szybkość wykonania no i ten klimat... tekst może dość wyeksploatowany, ale w sumie można go zaliczyć pod poezję. Poza tym - wyśmienity teledysk. Moim zdaniem tej piosence chyba niczego nie brakuje.
Moim zdaniem chyba najlepsza piosenka Motorheada, jaka została wydana... ma w sobie w sumie wszystko, ale jest niestety nieco słabsza od "Namaluj Nowy Świat". Ale mimo wszystko - zasłużone drugie miejsce. Teledysk bardzo fajny.
Dzieło trudne do opisania... niesamowicie awangardowy tekst, oraz naprawdę świetna oprawa muzyczna... chyba najlepszy kawałek Slipknota, no i jeden z najlepszych jakie słyszałem ogólnie.
Wspaniała epicka, i misternie wykonana symfonia progressive metalowa. Niesamowicie długa (Ponad 20 minut!), oraz wspaniały wokal LaBrie, oraz geniusz muzyków pozostawia po sobie niesamowite wrażenie... nietrudno mi było dać się oczarować urokowi tej pieśni.
Mało znany zespół, ale piosenka jest naprawdę świetna. Nic dodać nic ująć. Obok perkusji i gitar elektrycznych mamy tez tradycyjne instrumenty (co słychać i widać na wideoklipie).
Chyba najlepsza piosenka w wykonaniu naszych rodzimych heavy metalowców z Kwasożłopów. Piosenka godna uwagi ze względu na dobre wykonanie i wokal. No i ze względu na to, ze ma dość mroczny klimat.
A jakie są waszym zdaniem te najlepsze utwory? Zachęcam do zamieszczania swoich list, oraz do dyskusji
5. The Cult - She Sells Sanctuary http://www.youtube.com/watch?v=wn9hNQu5SoU - kolejny bardzo dobry utwór. Mimo, że prawie cały czas grane jest to samo, to wpada w ucho
Telvani, twoje piosenki są dla mnie trochę "za ciężkie" Tym niemniej chciałem zamiast "Screama" wrzucić Duality albo Before I Forget, ale no cóż, na inne piosenki by nie starczyło Może zrobię taki spis, ale trzydziestu, wtedy się znajdą A z twojej listy Telvani znam Duality, Before I Forget i Wind of Change (dziwię się, że takie "lekkie" słuchasz XD
Piosenka Staszka Staszewskiego, zaśpiewana przez jego syna - Kazika Staszewskiego, znalazła się w albumie Tata Kazika i osobiście, to moja ulubiona piosenka Staszewskich.
Grechuta miał wiele wspaniałych piosenek i trudno wyszczególnić którąś z nich. Ale jako że "Dni których nie znamy" jest chyba najpopularniejsza, wybrałem właśnie tę.
WSPANIAŁA piosenka, napisana przez ś.p Jacka Kaczmarskiego i świetnie zaśpiewana przez Gintrowskiego. Jest to zarówno hołd dla ofiar pożaru szpitala psychiatrycznego, jak i odpowiedź na stan wojenny w Polsce.
Znany wszystkim utwór z Gwiezdnych Wojen. Niezapomniany, ponadczasowy i wciąż popularny. Trudno było wybrać między innymi utworami Williamsa, ale to chyba Marsz Imperialny jest najbardziej charakterystyczny.
Michaela Jacksona chyba nie trzeba przedstawiać. Ten artysta stał się prekursorem dla dzisiejszej muzyki Pop, a Smooth Criminal to jedna z jego najlepszych piosenek. Świetna muzyka i doskonały taniec MJ'a, sprawiają że trudno o niej zapomnieć.
Po prostu nie widzę tej listy bez chociaż jednej piosenki Pink Floydów. Legendarna piosenka, legendarnego zespołu, który na zawsze zapisał się w historii muzyki. Bardzo ciężko było wybrać najlepszy utwór z tak wielu świetnych piosenek, ostatecznie wygrało "Shine On" ku pamięci Syda Barretta.
Szukamy chętnych do rozpoczęcia gry RPG w Jedi Academy! Gorąco zachęcam każdego żeby spróbował swoich sił. Wpisujcie się w TYM temacie. Każdy chętny mile widziany, nic nie szkodzi jeśli nie macie gry! Jeżeli pomysł wypali to przerobimy to w konkretny klan z własnym forum i innymi pierdołami. Nie chcemy się bawić w pro-gamerów, więc zabawa będzie w miarę luźna (do pewnego stopnia). Zapraszam każdego fana Gwiezdnych Wojen, niekoniecznie mieczy świetlnych
Ostatnio zmieniony przez Pumo 01-07-09, 20:16, w całości zmieniany 1 raz
Jakbym miał więcej miejsc to bym wrzucił jeszcze pare kawałków Iron Maiden, Metalliki i ManoWara, ale postanowiłem ich poświęcić w imię polskich kawałków
A co do listy KzLa:
Muzyka do Ojca Chrzestnego nie została stworzona przez Guns 'n Roses ale to szczegół. Poza tym, wiedziałem że walniesz coś z Tenacious D, ale mimo iż ich lubię, to nie dałbym żadnej ich piosenki do tej listy. Piosenki które dałeś to po prostu takie typowe powalające solówkami, nadające się idealnie do Guitar Hero, ale z tych naprawdę legendarnych utworów, to wymieniłeś chyba tylko Łana Metalliki. W końcu nie liczy się tylko to, jak szybko gitarzysta wymiata, ale tekst i sens piosenki jest jeszcze ważniejszy
Szukamy chętnych do rozpoczęcia gry RPG w Jedi Academy! Gorąco zachęcam każdego żeby spróbował swoich sił. Wpisujcie się w TYM temacie. Każdy chętny mile widziany, nic nie szkodzi jeśli nie macie gry! Jeżeli pomysł wypali to przerobimy to w konkretny klan z własnym forum i innymi pierdołami. Nie chcemy się bawić w pro-gamerów, więc zabawa będzie w miarę luźna (do pewnego stopnia). Zapraszam każdego fana Gwiezdnych Wojen, niekoniecznie mieczy świetlnych
Ostatnio zmieniony przez Pumo 28-05-09, 23:24, w całości zmieniany 1 raz
Jak dla mnie ważniejsza jest melodia, bo tekstu i tak w 3/4 nie rozumiem XD Dlatego nie zaprzątam sobie tym głowy. A co do tych solówek, to dla mnie właśnie te piosenki są najlepsze i nikt mi tego nie zabroni. A przy tym utworze Pink Floydów, który podałeś - mimo, że dobrze wykonany - to zasnąłem
Cholera... J***any ze mnie filozof XD
Lubię piosenki które mają sobie ukryty sens, ale INNY niż kolejna piosenka o zawodzie miłosnym, czy puszczanie wiązanek wulgaryzmów o treści "*** My *** jesteśmy najlepsi i ***!" w rytm, który chyba jest gorszy od tego, co robi wiertarka Tak więc proponuję "new/clever" hip-hop, to samo z rapem, no i oczywiście R&B/pop
A teraz lista:
10.
Grupa Operacyjna - Toast
Małe odstępstwo od mojej reguły, chociaż i tak śpiew o Polakach i prawdzie Niemniej wpada w ucho
9.
Grupa Operacyjna - Wysokie Kwoty
Jedna z piosenek mojego ulubionego zespołu: w nim tłumaczą/parodiują, że dziś pieniądze są taką wartością, że "można za nie pominąć rymy w zwrotce"
8.
Grupa Operacyjna - Nie Będzie Niczego
A ta piosenka znajduje się tu z powodu tego, że była to pierwsza usłyszana przeze mnie piosenka tego zespołu
7.
Grupa Operacyjna - Bądź Sobą
Co tu dużo mówić... Po prostu: bądź sobą!
6.
Liber feat. Doniu - Skarby
A to pierwsza w całym moim życiu piosenka hip hopowa, jaką usłyszałem. Do tego(jak większość przeze mnie wymienianych) mówi o prawdziwych trudach życia
5.
Grupa Operacyjna - III Wojna Światowa
Piosenka mówiąca o tym, co dzieje się w naszym kraju i do czego dążymy. Muzyka skomponowana przy wsspółpracy orkiestry symfoniczenj dodaje klimatu...
4.
Jeden Osiem L - Twoje Miejsce
Kolejna piosenka z serii "czym naprawdę jest nasze życie"
3.
Małe odstępstwo od reguły. Daję tu remis dla SIEDMIU piosenek o... Tym samym tytule i wykonawcy Można by powiedzieć, że to są "epizody" A więc:
Verba - Młode Wilki Cz. 1 Verba - Młode Wilki Cz. 2 Verba - Młode Wilki Cz. 3 Verba - Młode Wilki Cz. 4 Verba - Młode Wilki Cz. 5 Verba - Młode Wilki Cz. 6 Verba - Młode Wilki Cz. 7
Piosenki o przyjaźni, miłości i... śmierci...
Ciekawostka: Mieszko w swym programie(jak zdradził w wywiadzie) parodiuje piosenki, które mu się podobają. Stało się to także z Verbą - "Młode wilki": Werwa - Stare Wilki Cz. 7
2.
Sabaton - 40:1
Jestem dumny z Polskiej historii!
1!
Piosenka, która zmieniła moje podejście do życia...
Która nauczyła mnie, jak żyć...
Że życie jest kruche, i że musimy żyć tak, aby pamięć o nas pozostała przede wszystkim u najbliższych...
Nie potrzebna sława. Potrzebna rodzina i przyjaciele...
Radzę przesłuchać wszystkie.
Oczywiście mam inne ulubione(jak Grupa Operacyjna - Mieszko, Świr, Miejsce dla wariatów, czy Eminem - We Made You), ale miały być najwspanialsze - i są
Hip-Hop... osobiście nie trawię tego stylu muzyki, ale... co kto lubi. W końcu różnorodność też jest ważna, nieprawdaż?
Brawo za Sabaton... ta power metalowa ekipa jest naprawdę niezła, no i hołdują naszym przodkom, co dzielnie walczyli przeciwko Wehrmachtowi. Ale posłuchaj też innych ich piosenek. Naruszają społeczne tematy, nie tylko z II WŚ. Chociażby "We Burn" mówi o masakrze przeprowadzonej gdzieś na Bałkanach na tle poróżnień religijnych.
^ Hip-hop? Zależy. Z hip-hopu/rapu lubię tylko Grupę Operacyjną, Mezo i Verbę. Bo piszą o tym, co jest naprawdę, a nie jak jakiś "Tede-Pede-Srede", co powtarzają "My nie dla kasy, ale kup naszą płytę, bo jesteśmy najlepsi!". A innych kawałków Sabatonu słuchałem: ale osobiście najbardziej spodobał mi się 40:1 - nie tyle, co z treści, co z zawalistej melodii!
Papcio, twoja lista jest bardzo... dobra Ja teraz dla jaj robię listę 100 piosenek (jak skończę to wrzucę XD) i znajdują się tam numerki 1, 5, 8 i 9. Na całkiem wysokich pozycjach
Wybrałem kilka piosenek które uwielbiam , nie mogłem wybrać 10 piosenek wrzechczasów , bo mam zbyt wiele ukochanych piosenek Wymienie te które pierwsze przyszły mi na myśl
10. Disturbed - Down with the sickness
9. Metallica - Master of puppets
8. Jimi hendrix - All along the watchtower
7. The pixies - Where is my mind ? (Hymn studentów przed sesją )
6. Bob Dylan - Times they are a-changin
5. 2pac - Ghetto gospel
4. Jacek Kaczmarski - A my nie chcemy uciekać stąd
3. Queen - We are the champions
2. Jimi Hendrix - Hey joe !
1. The doors - The end
Linki powstawiam później
Ostatnio zmieniony przez Konq 24-07-09, 21:12, w całości zmieniany 2 razy
10 : Sabaton 40:1
9 : Evanescence - Bring me to life
8 : Sword of the witcher (nie wiem czyje
7 : Lordi - Bring it on
6 : Breaking Benjamin - Dairy of Jane
5 : Breaking Benjamin - Believe
4 : Evanescence - Going Under
3 : Sum 41 - Still Waiting
2 : Breaking Benjamin - Blow me Away
1 : Evanescence - My last breath
Nie sugerujcie się numeracją. Wszystkie lubię po równo
Fajny temat, dlatego pozwolę sobie w nim wypowiedzieć.
10: Die Toten Hosen - Pushed Again.
Świetny utwór. Całość trafiła wedle mojego gustu. Wciągający rytm, oryginalny tekst piosenki i wiele innych zadecydowało, że jest to piosenka na prawdę warta wielkiej uwagi.
9: Slipknot - Left Behind.
Mocne brzmienie Slipknota, ale uważam, że jest to ich NAJLEPSZY kawałek. Ma w sobie to coś co na prawdę wyróżnia tą piosenkę z tego całego tłumu.
8: Manowar - Warriors of the United.
Myślę, że nie każdy z Was zna Manowara. Ich teksty nawiązują to starożytnych bitw, męstwie wojowników i tak dalej. Dawniej zespół był naprawdę tak znany, że mógł spokojnie konkurować z Metallicą.
7: Metallica- Dont Tread On Me.
O takim zespole jak Metallica chyba nie trzeba wspominać. Mają wiele prześwietnych kawałków, ale ten który podaje podoba mi się najbardziej.
6: Marilyn Manson - Use Your Fist and Not Your Mouth.
Było się młodym to i Mansona się znało. Co prawda teraz słucham go bardzo rzadko lecz niektóre jego kawałki mogą wzbudzić sentymenty, wspomnienia tamtejszych lat.
5: Type of Negative - Black No. 1
Przerzuciłem się częściowo na muzykę Gotycką a Amerykański zespół Type of Negative bez żadnych zaprzeczeń jest moim ulubionym zespołem tego gatunku muzyki.
4: Rammstein - Ich Will
Rammstein to znany, niemiecki zespół. Ich kawałek "Ich Will" spowodował, że naprawdę
zacząłem interesować się tym zespołem mimo, że nie znoszę Niemiec.
3: Satyricon - Mother North
Metalmania 2008 spełniła swoje zadania i rozkochała we mnie dawną "Matkę Północy" Satyricona. Całość jest uważana za średnią jakość, ale płonące zapalniczki ku górze i słynnne "Ooo" potrafią stworzyć niesamowity klimat - zwłaszcza na koncertach.
2: Disturbed - Monster
Szczerze to nie wiedziałem co już mam wstawić. Ostatnio słucham sobie na lekcjach Disturbed, a kawałek "Monster" warto posłuchać.
1: Bruce Dickinson - Tear of the Dragon
Dla mnie to kompletna klasyka . Iron Maidem zawsze trzymał poziom a wokalista wymyślał najbardziej charakterystyczne teksty jakie miałem okazje poznać.
Ua... widzę że sporo tutaj na tym forum metalheadów Miło.
Szkoda tylko że żaden z nich nie słucha Motorheada, bo to chyba mistrzostwo i najlepsze co może być
Widzę że często się tu przewija Slipknot. I to mi się oczywiście podoba. Szkoda tylko że nikt nie lubi Duality tak bardzo jak ja Ale i tak jestem przyjemnie zaskoczony. Naprawdę, mało znam for gdzie tyle osób lubi metal. Bóg z wami XD
Akurat Duality ja lubię, ale nie tak bardzo jak Screama. Zresztą, trzymajcie 50 najlepszych piosenek!
1. An Endless Sporadic – Impulse
2. InFlames – Acoustic Medley
3. DragonForce – Through the Fire and the Flames
4. White Zombie – Black Sunshine
5. Cult – She Sells Sanctuary
6. Metallica – One
7. Slipknot – Scream
8. System of a Down – Aeriels
9. Tenacious D – Belzeeboss
10. Godfather Theme
11. Twisted Sister – I Wanna Rock
12. Joan Jett and the Blackhearts – I Love Rock and Roll
13. Die Toten Hosen – Hier Kommt Alex
14. Lions – Metal Heavy Lady
15. Joan Jett and the Blackhearts – I Hate Myself for a Loving You
16. System of a Down – Lonely Day
17. Led Zeppelin – Stairway to Heaven
18. Aerosmith – Livin on the Edge
19. Slipknot – Duality
20. AC/DC – Highway to Hell
21. System of a Down – Fuck the System
22. Stone Roses – She Bangs the Drums
23. Prototype – Way it Ends
24. Smashing Pumpkins – Cherub Rock
25. Black Sabbath – Iron Man
26. Disturbed – Stricken
27. Cream – Sunshine of Your Love
28. Black Sabbath – Paranoid
29. Sabaton – 40:1
30. Scorpions – Rock You Like a Hurricane
31. Slipknot – Before I Forget
32. DragonForce – Valley of the Damned
33. Primus – Devil Went Down to Georgia
34. Sleeping – Don’t Hold Back
35. Beastie Boys – Sabotage
36. Guns’n’Roses – Sweet Child o’Mine
37. NAAST – Mauvis Garcon
38. Disturbed – Dawn with the Sickness
39. Lynyrd Skynyrd – Freebird
40. Aerosmith – Sweet Emotion
41. Aerosmith – Crazy
42. Scorpions – Wind of Change
43. Rolling Stones – Paint it Black
44. Metallica – Nothing Else Matters
45. Santana – Black Magic Woman
46. Kiss – Strutter
47. Metallica – Whiskey in the Jar
48. Aerosmith – Walk This Way
49. Linkin Park – In the End
50. Blue Oyster Cult – Cities in Flame on Rock and Roll
W GH2 nie grałem, za to z GH3 jest cała masa utworów. W końcu dzięki Guitar Hero nawróciłem się ze złej ścieżki (hip-hop, techno czy rap) Sentyment nadal jest
Dobra...skoro tak łyknęliście ten temat to może macie ochotę poznać prawdę na temat tego czego tam słucha Ado'o? Nie podam dokładnego Top 10, pozycje będą dość luźno ułożone bo nie mam raczej ściśle ułożonej listy, ale:
Pierwsze i bezkonkurencyjne miejsce, należy do...
Paktofonika- Ja to ja (Wersja koncertowa miażdży dlatego też podałem link właśnie do niej. )
2. Paktofonika- Chwile Ulotne\Abradab- Piosenka o gó**ie (Nie wiedziałem którą dać na 2 pozycji to niech będą razem. Wielu z was jest zapewne w zbyt młodym wieku, aby dostrzec sens piosenek Paktofoniki, albo Kalibru 44, więc zapewne będą wam się wydawać dziwne, albo nawet śmieszne...)
3. O.S.T.R\Ostry- Ile jestem w stanie dać (Ogólnie Ostry ma wiele kozackich piosenek, ale ta jest chyba jedną z najlepszych, nie będę umieszczał tu wszystkich jego piosenek bo praktycznie każda nadawałaby się do mojego Top.)
4. 2pac- Ghetto Gospel (Podobnie jak Paktofoniki, Kalibra czy Ostrego mógłbym mnożyć kozackie piosenki Tupacka, ale ta jest chyba najlepsza.)
5.WWO- Suto Wędlin Kłaść na Chleb (Tę pozycję dedykuję ogólnie zespołowi WWO, nie mam ich ulubionej piosenki, po prostu mają kilka świetnych i wybrałem akurat tę.)
6.Method man & Redman- Da Rockwilder\Blackout (Ogólnie nie wiem co ci kolesie robią tak nisko w moim Top, ale jak już mówiłem, raczej traktujcie ten Top jako dość luźną listę najlepszych grup.)
7.Eminem- Lose Yourself (Ze wszystkich świetnych piosenek Eminema ta najbardziej zasługuje na wyróżnienie.)
8. WWO- Mogę Wszystko (Z braku pomysłów na ostatnie pozycje niech będzie ta )
9. Sokół ft. Pono (Podobnie jak wyżej)
10. OSTR- Mówiłaś mi (Patrz wyżej)
Jeszcze raz powtórzę, traktujcie to jako luźną listę moich ulubionych piosenek, a nie ścisły top w którym wyliczyłem moje ulubione piosenki. I jak widzę to sporo tu mamy rock'owców i metal'owców. Ja w Hip-Hopie zakochałem się jakoś tuż przed wyjściem San Andreas, kiedy usłyszałem kilka piosenek Dr. Dre, Snoop Dogg'a czy 2packa, a później jak zacząłem ciorać w GTA: SA to liczyła się tylko jedna stacja...Radio Los Santos.
Ado'o: Nonono... Hip-Hop. Nic do tej muzy nie mam, ale nie przepadam za nią. Ja dzięki GTA: SA załapałem R.A.T.M. i Ozzy'ego Osbourne'a, więc też dziękuję tej pięknej grze za edukację XD
Artheneos: Niezły mix wszystkiego. Obok muzyki poważnej jest rock, metal i rap... no co kto lubi, ale dla mnie trochę dziwna sprawa mieć tak nieukierunkowane gusta... ale cóż. Nie moja sprawa
Majster of Pupets na pierwszym miejscu? Cóż... jest świetny, jak na mój gust, ale The Thing That Should Not Be, oraz One są lepsze... ale nie bronię Ci uwielbiać tego kawałka...
Ech... za czasów albumu Master of Puppets Cliff Burton był w formie... szkoda mi chłopa, nie chciałbym umrzeć jego śmiercią.